• 4 czerwca, 2019
  • admin
  • 0

Изграждане на зъб

Когато по-голямата част или цялата анатомична корона на един зъб липсват (поради кариес или травма), се изработва щифтово изграждане.

С него се възстановят достатъчно зъбни тъкани, върху които да се постави зъбна корона илизъбен мост.
Щифтовите изграждания могат да се изработят с различни щифтове – с фабрични метални и с естетични фабрични щифтове от фибростъкло. Когато се изгражда фронтален зъб, върху който ще бъде поставена изцяло керамична корона, използваме щифт от фибростъкло.

По този начин няма метал в зъба, той не сивее, а светлината минава свободно през него. Така не се нарушава и губи естетичния вид на изцяло керамичната конструкция.

За дъвкателни зъби могат да се ползват и метални щифтове.
И при двата вида, щифта се поставя в кореновия канал, затова трябва да е направено кореново лечение на зъба.

Когато то е завършено, част от каналопълнежния материал се отстранява, с калибриращ по размера на щифта инструмент. След това зъболекарят циментира в кореновия канал фабричния щифт, около който изгражда зъбното пънче от фотополимер.

По-добрият начин за зъбно изграждане е да се изработи липсващата част от зъба взъботехническа лаборатория. Стоматологът подготвя зъба и взема отпечатък. Зъботехническата лаборатория изработва пинлей, който може да бъде от метал или циркониев диоксид. Пинлеят се циментира върху зъба, като индивидуално и много точно изгражда зъбното пънче.

Щифтовото изграждане обикновено е безболезнена процедура, защото зъбът вече е умъртвен и рядко се налага поставянето на упойка.