• 2 kwietnia, 2021
  • admin
  • 0

Пулпит

Зъбната пулпа е кухината на всеки зъб, в която се намират нервите и кръвоносните съдове, изхранващи зъба. Нейното клинично здраве определя състоянието на самия зъб.

Пулпит е възпаление на зъбната пулпа, обикновено свързано със остра или хронична болка. Дължи се най-често на кариес, достигнал зъбната кухина. Други причини могат да бъдат механична травма, термичен или химичен шок, напреднал хроничен пародонтит. Пулпитът в начална фаза може да бъде обратим, но най-често е необратим процес, водещ до некроза на зъбната пулпа.

Лекува се чрез т.н. кореново лечение или още се нарича ендодонтско лечение. Кореновото лечение е процедура, при която се отстраняват възпалените, инфектирани или некротични нерви и кръвоносни съдове. След поставяне на анестезия, в зъба се прави отвор, през който се достига до кореновите канали.

Те се разширяват механично с ендодонтски инструменти, дезинфекцират се и се запълват до кореновия връх с каналопълнежен материал.

Накрая отвора на зъба се обтурира директно с фотополимер или с лабораторно изработени обтураций – инлей, онлей.

Ако лекуваният зъб е с големи разрушения и отслабена структура, може да се наложи да бъде направено щифтово изграждане или пинлей и зъбна корона.

Ако не се вземат мерки за лечението на пулпита, инфекцията от кореновите канали може да засегне заобикалящите зъба тъкани и да се развият различни усложнения: периодонтитабсцескиста. Алтернативата е зъбът да бъде изваден. Веднъж разрушена пулпата не може да оздравее, а не се препоръчва да оставяте инфектиран зъб в устата. Въпреки че някои хора предпочитат ваденето, най-добре е да се запазят колкото се може повече естествени зъби.